Moon River
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
A hónap köve:Február Az ametiszt

Február köve:  Az ametiszt


Ezotéria

Ezek után nem csodálkozunk, ha a józanság, a tisztulás köveként az elsők között említik, de remek energetizáló is, alvászavarosoknak is ajánlott.

 

Gyakran használt ékköve évezredek óta az emberiség tárgyainak, közöttük királyi ékszerek, vallási kegytárgyak is vannak, és csodás faragott darabokkal is találkozhatunk.

 

 Bővebben
Termékek
 Korall
 

Szerves drágaköveink közül az egyik legfontosabb a korall. Ékkőként már 30 000 éve használják és népszerűsége az évezredek során mit sem kopott. A görög mitológiában Perszeusz - Medúsza legyőzője történetében is találkozunk a korall keletkezésével.

Az óceánok élővilágának kb. negyede (kb. egymillió féle élőlény) számára biztosítanak otthont a korallzátonyok, atollok. Mára a drágakőként jól ismert vörös-korallnál már az óceánban is tapasztalható fakulás az egyre hangsúlyosabb környezetszennyezés miatt.

 

Szinte minden készül ma is belőle: gyöngyök, foglalható kabosonok, ágas nyers formáiban is felhasználják, szobrocskákat talizmánt faragnak belőle, és korall kámeával is találkozhatunk az ékszeriparban.

A korallt kisgyerekeknél láz (betegség) jelzőjeként használták, illetve védelmezőként, még mostanában is gyakran ajándékoznak kisgyereknek korall karkötőt e céllal.

A védikus asztrológiában a Marshoz társítják.


A korallok létüket polipállatkaként kezdik és több száz évig is nőhetnek míg atollá, zátonnyá alakulnak. Sekély, melegebb vizekben találkozunk leggyakrabban velük, de kb. 2000 méteres mélységig is képesek megélni. Drágakőként használt korallok között a legismertebb és legkeresettebb a vörös nemeskorall, ám nagyon kedvelt a rózsaszín, narancs, fehér, kék és fekete és a nagyon ritka aranykorall is. Közöttük nem csak a színben való különbséget kell figyelembe vennünk. A vörös-korall (corallium rubrum) kémiai összetételét tekintve nagyon hasonlít az ugyancsak szerves gyöngyhöz. Szénsavas mészkőről van szó (kalciumkarbonát) leginkább, míg a fekete korall esetében tulajdonképpen szaruszerű anyaggal (conchiolin) van dolgunk. A drágakőként használt korall csontos vázmaradvány. Embernél ez a váz (csont) a test belsejében van - a korallok esetében viszont külső vázat jelent. Ágas faformájú, és mintázata is fára emlékeztet. Gyakran ez a mintázat (hiánya) árulja el az utánzatot. Többi - szervetlen drágaköveink mellett a korall a Mohs-skálán mért 3,5-ös keménységével inkább puhának számít, ez a jól faraghatóságához is hozzájárul.


Fénye: polírozva üvegfény
Lelőhelyek: Japán vizei, Csendes-óceán, Földközi-tenger, Hawaii,

Malaysia, Tasmania, Queensland vizei stb.

Utánzatok: Gilson utánzat, üveg, festett ásvány, csont, műanyag, műgyanta, porcelán stb.kép kinagyítása »

Kezelés: színezéssel fokozzák a kevésbé intenzív színűeket, a redőkben felgyülemlett festékanyag árulkodik a kezelésről.

Karbantartása: nagyon érzékeny savra, hőre, valamint -ékszereink tárolásakor- jó ha óvjuk keményebb tárgyakkal való rendszeres érintkezéstől, mechanikai sokktól.

 

 


kép kinagyítása »
Buddha medál faragott vörös nemeskorallból
kép kinagyítása »
Vörös nemeskorall ágak
kép kinagyítása »
Korall faragott rózsa félfúrt
Arany vagy ezüst ékszerként - fülbevaló, gyűrű és medálként is viselhető.
kép kinagyítása »
Korall bogyó bársony zsinóron
kép kinagyítása »
Egyedi fűzésű korall lánc ónixszal
kép kinagyítása »
Fülbevaló rózsa faragvánnyal
kép kinagyítása »
Korall ónix kombináció
kép kinagyítása »
Barack színű korall faragvány
kép kinagyítása »
Korallos nyakékek
kép kinagyítása »
Nemeskorall
kép kinagyítása »
Korallos-ónixos nyakék
kép kinagyítása »
korall csepp medál
kép kinagyítása »
Ónixos foglalt és fűzött nyakékek
kép kinagyítása »
Ezüst fülbavaló variációk korallal
kép kinagyítása »
Többsoros korall
kép kinagyítása »
Hosszú ónixos-korallos lánc
kép kinagyítása »
Korallos design ónixszal
kép kinagyítása »
Szardiniai nemeskorall karkötő
kép kinagyítása »
 
Drágakövek
Gyöngyök
Arany ékszerek
Disztárgyak
Korall
Ezüst ékszerek
Láncok
Karkötők
Egyéb
Ezüst charmsok
Marokkövek
Nyers ásványok
Fossziliák